Słodkość, która leczy

Uwielbiamy słodkości, ale wybierając cukier rafinowany robimy swojemu organizmowi na złość, trujemy je, mówiąc wprost. Naturalne cukry, występujące w owocach są dla nas najzdrowsze, ale nie mogą one zostać z tych owoców wyciągnięte i serwować je sobie w odrębnej postaci postaci, czyli proszku fruktozowego. W taki sposób również zaszkodzimy swojemu organizmowi. Nauczmy się pić herbatę bez cukru i jedzmy owoce na surowo. A jeśli potrzebujemy coś słodkiego na podniebienie, chcemy dodatkowo wzmocnić nasz układ immunologiczny, sięgnijmy po słodkość wyprodukowaną przez pszczoły.

Owady producentami naturalnej leczniczej słodyczy

Pszczoły produkują miód zwykle w większej ilości, niż jest im potrzebna do przetrwania, dlatego pozwalają człowiekowi ten nadmiar wziąć dla siebie. W zależności od tego w jakim otoczeniu roślinnym znajdują się ule, taki miód zostanie wyprodukowany. A zatem, gdy wokoło będą lasy jodłowe, najszybciej będzie to miód spadziowy, gdyż na tych drzewach żerują czerwie, które produkują lepką słodką ciecz, którą to zaś pszczoły zbierają i zanoszą do ula, zagęszczając i magazynując ją w specjalnych plastrach.

Miód spadziowy ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Jest wykrztuśny, przeciwbakteryjny i przeciwzapalny. Ten rodzaj miodu daje sobie radę ze zwalczaniem zapalenia płuc. Jeżeli pracujemy w szkodliwych dla zdrowia miejscach, miód spadziowy może wyrzucić z organizmu substancje trujące. Może nawet być antidotum na obecność w organizmie uranu. Skutecznie wypłukuje go z ludzkiego ciała, niwelując napromieniowanie. Wspomaga przy leczeniu raka. Leczy żołądek, wpływa korzystnie na serce i naczynia krwionośne. Łagodzi stany lękowe.

Fenomenem składu miodu spadziowego jest to, iż ma on wyższy czynnik węglowodanów niż cukier rafinowany, a mimo to, jest od cukru wielokrotnie mniej kaloryczny. A domowe pasty do zębów z dodatkiem miodu spadziowego skutecznie chronią płytkę nazębną przed osadzaniem się na niej kamienia.

Rodzaj ma znaczenie

W zależności od tego, co chcemy osiągnąć przez spożywanie miodu, musimy wziąć pod uwagę szereg propozycji. Są bowiem miody spadziowe jodłowe, oraz liściaste (https://ranozebrano.pl/miody). Dodatkowo występują tzw. nektarowe, czyli z soku kwiatowego, pobieranego z kielichów kwiatów, lub pyłku ze słupków i pręcików kwiatowych.

Miód spadziowy z drzew liściastych przyda nam się przy leczeniu nerek i dróg moczowych, zapobiega i wspomaga leczenie stanów zapalnych wątroby, oraz dróg żółciowych. W przypadku bóli stawowych, spożywanie spadziowego miodu z drzew liściastych może złagodzić te dolegliwości.

Jeśli weźmiemy pod lupę pozostałe rodzaje miodów okaże się, iż są antidotum na inne choroby i dolegliwości, np akacjowy zniweluje zmęczenie, doskonale poradzi sobie w stanach wyczerpania. Przepracowałeś się, przeholowałeś na treningu? Zażyj łychę miodu z akacji.

Wood obraz autorstwa freepik - www.freepik.com